Consumentenbond: Apple moet oude iPhone-accu’s vervangen

Gepubliceerd op 22 Dec 2017 | Nieuws

De Consumentenbond vindt dat Apple de accu’s in bepaalde iPhone-modellen moet vervangen. De telefoonfabrikant bevestigde eerder deze week geruchten rond de iPhone 6S, namelijk dat het die modellen, als de accu wat minder capaciteit heeft, bewust trager maakt om de batterij dan te sparen.

Woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond sprak met techsite Tweakers over de beslissing van Apple om bepaalde telefoonmodellen langzamer te maken. Wat hem betreft zou Apple niet alleen eerder bekend hebben moeten maken dat het met de update kwam, maar zou het ook de accu’s kosteloos moeten vervangen.

“Dit is bij een beperkt deel van de iPhones met accuproblemen wel aangeboden door Apple”, begon Spierenburg. “Het zou logisch zijn als Apple dit aan alle bezitters van iPhones met accuproblemen had aangeboden.” Apple heeft wat hem betreft steken laten vallen door dit niet te doen.

Apple kiest ervoor om bepaalde smartphones langzamer te maken, om de accu te sparen. Sensoren in de telefoons maken het voor het bedrijf mogelijk om te zien wat de capaciteit van de batterij is. Als die onder een bepaald niveau zakt, maakt de software dat de processor iets minder snel werkt. Daardoor wordt er minder van de accu gevraagd en kan die in principe langer mee.

Het bedrijf stelde zelf dat het de maatregel vrij breed toepast. Ook bij iPhone-modellen waarvan de batterij koud of bijna leeg is, werkt de accu tijdelijk iets minder snel. Op die manier kunnen gebruikers iets langer met hun apparaat doen.

Bron: Telecompaper